گاو سیستانی

گاو سیستانی به عنوان یک ذخیره ژنتیکی و استراتژیک کشور مطرح و منطقه سیستان زیستگاه طبیعی گاو سیستانی است برای هزاره ها در این منطقه به حیات خود ادامه داده‌است به گونه‌ای که در حفاری‌ها و اکتشافات باستانی در شهر سوخته حاکی از این است که بیش از 3000 سال پیش از میلاد مسیح در این منطقه گاو سیستانی در زندگی مردم اثرگذار بوده است. زیستگاه اصلی آن نیزارهای هامون بوده و همواره از آن برای کار کشاورزی، تولید شیر و گوشت استفاده می‌شده‌است

ویژگی‌های ظاهری

گاو‌های نژاد سیستانی اندامی برجسته، پاهای قوی و محکم، بدنی کشیده و قوس دار، کپل متوسط، سری کوچک با پیشانی پهن و برجسته و مو‌هایی تا اندازه‌ای خشن دارند. داشتن غبغبی بلند و چین دار از خصوصیات بارز گاو سیستانی به شمار می‌رود. قسمت‌های خلفی و ران‌ها، به خصوص در گاو‌های نر و پرواری بسیار پهن و بزرگ و دارای عضله‌بندی زیاد و مرغوبی است که به خصوصیات تیپ گاو‌های گوشتی نزدیک است.

صفت بی‌شاخی در این نژاد غالب بوده و اغلب گاو‌های نر و ماده فاقد شاخ یا دارای شاخ‌های کوتاه و لق هستند. رنگ غالب در این نژاد سیاه بوده اما رنگ‌های ابلق (سیاه و سفید)، خاکستری ، خرمایی و بور نیز دیده می شود.

شیر

گاو سیستانی در طول مدت ۲۲۰ روز، ۱۲۶۲ کیلوگرم شیر (۵٫۷ کیلوگرم در روز) در شرایط پرورش سنتی تولید می‌کند.گروهی از دامپروران در هر دوره ۱۶۰۰ لیتر شیر (متوسط تولید شیر روزانه ۷کیلوگرم) به دست آورده‌اند که البته تغییرات میزان شیر به چگونگی تغذیه و انتخاب دام بستگی دارد. شیر گاو سیستانی از لحاظ مقدار چربی و پروتئین، غنی‌تر از بسیاری از نژادهای گاو است. به­طوری­که درصد چربی شیر تا 7% می­باشد که ارزش تغذیه­ای بالایی دارد. گاو سیستانی مقاوم در برابر تغییرات دمایی و تغذیه ای ازنژادهای گوشتی برتر کشور است وبا وجود هوای گرم و وزش باد های 120 روزه سیستان مقاومت و سازگاری مناسبی با شرایط محیطی داشته و تولید قابل توجهی حتی با وجود کمبود علوفه دارد. که به راحتی زمستان­ها تا دمای منفی 15 و تابستان­های با دمای مثبت 50را تحمل می نماید و در سال یک گوساله زایش می کند و به خوبی می تواند از نی به عنوان یک خوراک خشبی و ارزان تغذیه و تولید نماید.

گاو سیستانی نژاد برتر گاو گوشتی ایران

گاو سیستانی به داشتن ویژگی‌های زیر شناخته می‌شود:

هزینه تولید پایین

مقاومت نسبت به بیماری‌ها و انگل­ها

مقاومت در برابر سرما و تغییرات جوی

قانع بودن و کم توقعی به کمیت و کیفیت غذا

داشتن قدرت شنا و تعلیف در آب‌های دریاچه هامون

گوشت با کیفیت بالا